Спеціальні потреби

Опитування Gallup: більше країн схвально відгукнулись про США як світового лідера, ніж про Китай


Колаж архівних фото: президент США Джо Байден та президент Китаю сі Цзіньпін
Колаж архівних фото: президент США Джо Байден та президент Китаю сі Цзіньпін

Відповідно до звіту Gallup, опублікованому у понеділок, у світі більш схвально ставляться до ролі США в якості глобального лідера, аніж до ролі Китаю. В більшості країн, де проводилось опитування, більше опитаних підтримують лідерство США, у 2023 році загальний рівень підтримки як США, так і Китаю знизився.

У звіті також уточнюється, що хоча США випереджають Китай у схваленні їхнього світового лідерства, підтримка коливається залежно від того, хто керує країною. Дані Gallup за майже 20 років показують, що за урядування представників Демократичної партії, зазвичай, світова підтримка є вищою, ніж коли країною керують республіканці.

Зі 133 країн, де проводились опитування у 2023 році, США зберегли перевагу у 81, а Китай - у 52. США мали найбільшу перевагу в Косово, тоді як Китай мав найбільшу перевагу в Росії.

Схвалення провідної ролі важливе для здатності країни впливати на світові процеси, йдеться у звіті Gallup. "За інших рівних умов, велика держава, лідерство якої схвалюють в певній країні, може мати кращі шанси досягнути своїх цілей".

У звіті також мовиться, що рівень схвалення "є показником м’якої сили на рівні населення".

Незважаючи на явну перевагу США, підтримка як Китаю, так і США зменшилася, і Gallup каже у звіті, що це "вказує на зменшення ентузіазму щодо цих двох глобальних держав".

Попри загальне зниження підтримки провідної ролі обох країн, США та Китай досягли відповідних довгострокових успіхів у певних частинах світу. Китай досяг успіхів у таких африканських країнах, як Танзанія, Уганда, Південна Африка та Малаві. США досягли успіхів у таких азійських країнах, як Індія, Філіппіни, Південна Корея та В’єтнам.

Згідно зі звітом, "країни в регіоні, схоже, сприйняли силову діяльність Китаю як загрозу, що підштовхнула їх до орбіти США", ймовірно, посилаючись на триваючу агресію Китаю в Південнокитайському морі.

Чиста підтримка цього року може залежати від низки факторів, таких як зміни в керівництві або розвиток великих глобальних конфліктів. Цей рік є роком із найбільшою кількістю виборів в сучасній історії, коли більша частина населення світу в більш ніж 50 країнах йдуть на виборчі дільниці.

Джулі Рей, співавторка звіту Gallup, сказала, що вплив цьогорічних виборів буде важко передбачити, але що "ставки цього року безумовно високі".

Підтримка керівництва США може бути під питанням, оскільки президента США Джо Байдена критикують всередині країни та за кордоном за постійну підтримку Ізраїлю під час його війни в Газі, в результаті якої, згідно з повідомленнями, загинуло понад 30 000 палестинців.

Ізраїль розпочав військову кампанію проти ХАМАСу після того, як бойовики ХАМАСу перейшли на південь Ізраїлю 7 жовтня, убивши 1200 осіб і взявши в заручники близько 250 осіб.

Вплив підтримки США Ізраїлю "насправді ще належить побачити", каже Рей і додає, що "коли ми проаналізували країни, в яких проводилося опитування у 2023 році за допомогою польових досліджень до і після 7 жовтня, ми не помітили жодних серйозних відмінностей у рейтингах схвалення".

Рей додала, що підтримка США Ізраїлю дійсно мала помітний вплив на підтримку керівництва США в Ізраїлі, сказавши, що рейтинги злетіли "до рекордних висот".

Gallup обчислює відносне чисте схвалення, яке є різницею між відсотком тих, хто схвалює, і відсотком тих, хто не схвалює керівництво країни.

Для будь-якої країни чисте схвалення США мінус чисте схвалення Китаю дає оцінку в діапазоні від +200 до -200.

Оцінка +200 вказує на повну підтримку керівництва США та повне несхвалення керівництва Китаю. Оцінка -200 вказує на протилежне, а нульова оцінка вказує на повний паритет підтримки.

Косово, найбільший прихильник лідерства США, отримало результат +154 бали, тоді як Росія, найбільший прихильник лідерства Китаю, мала результат -132 бали.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG